Αρχική > Τεχνολογία και Επιστήμες > Τα Χόμπιτ υπήρξαν πραγματικά και ήταν… άνθρωποι!

Τα Χόμπιτ υπήρξαν πραγματικά και ήταν… άνθρωποι!

Απρίλιος 17, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Τα Χόμπιτ υπήρξαν πραγματικά και ήταν... άνθρωποι!

Στους περισσότερους είναι γνωστά σαν μικρόσωμα ξωτικά από το έργο του Τόλκιν. Κι όμως, τα Χόμπιτ υπήρξαν πραγματικά και μάλιστα ήταν άνθρωποι!

Πρόκειται για ένα αινιγματικό και μικροσκοπικό ανθρώπινο είδος, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαμε πλήρως μέχρι το 2003!

Τα ίχνη των Χόμπιτ, που επιστημονικά είναι γνωστά με το όνομα Άνθρωπος του Φλόρες ή Homo floresiensis εντοπίστηκαν σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας.

O Homo floresiensis

Τα Χόμπιτ δεν ήταν εξ αρχής νάνοι αλλά το είδος σταδιακά συρρικνώθηκε προκειμένου να προσαρμοστεί στο απομονωμένο περιβάλλον που δεν διέθετε πλούσια αποθέματα σε τροφή.

Το φαινόμενο του λεγόμενου “νησιωτικού νανισμού” συναντάται και σε άλλα είδη ζώων και υπήρξε σημαντικό προσόν στην επιβίωση ολόκληρων ειδών.

Οι ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Φύσης και Επιστήμης του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings B» έκαναν απεικονίσεις και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των Χόμπιτ ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος σε όγκο από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σε μέγεθος περίπου όσο του χιμπατζή.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες θεωρούν ότι το μέγεθος αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να δικαιολογήσει την υπόθεση του νησιωτικού νανισμού, με δεδομένο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) έχει μεν σχεδόν τριπλάσιο εγκέφαλο (1.300 κυβ. εκατοστά), αλλά και σχεδόν διπλάσιο ύψος από ό,τι το μυστηριώδες είδος του νησιού Φλόρες, που έφθανε περίπου το ένα μέτρο και ζύγιζε γύρω στα 25 κιλά.

Οι Χόμπιτ, τους οποίους “βάφτισαν” τα ομώνυμα μικροσκοπικά ανθρωποειδή που φαντάστηκε ο Τόλκιν, ζούσαν στο εν λόγω νησί πριν από 90.000 έως 13.000 χρόνια. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν διαμορφώσει κυρίως δύο ανταγωνιστικές υποθέσεις:

– Η μία είναι ότι πρόκειται για ένα παρακλάδι ενός προγόνου του ανθρώπου, του Όρθιου Ανθρώπου (Homo erectus), ο οποίος προηγήθηκε του Homo sapiens και έφθασε με κάποιο τρόπο από την ανατολική Ασία στο νησί της Ινδονησίας πριν από περίπου 800.000 χρόνια. Ενώ αρχικά ο εγκέφαλός του εκτιμάται ότι είχε όγκο περίπου 860 κυβικά εκατοστών, σταδιακά συρρικνώθηκε σε διαστάσεις νάνου, κάτι που έχει διαπιστωθεί και σε διάφορα ζώα, όταν απομονώνονται σε κάποιο νησί (π.χ. νάνοι-ελέφαντες).

– Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι οι Χόμπιτ εξελίχτηκαν από κάποιον ακόμα πιο πρωτόγονο πιθηκοειδή πρόγονο του ανθρώπου, όπως ο Homo Habilis ή ένας Αυστραλοπίθηκος όπως η “Λούσι”, που εξ αρχής είχαν μικρότερο εγκέφαλο και επίσης κατάφεραν από την Αφρική να μεταναστεύσουν έως τη νήσο Φλόρες.

news.gr

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: