Αρχική > Τεχνολογία και Επιστήμες > Πράσινος μετεωρίτης από τον Ερμή βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γη

Πράσινος μετεωρίτης από τον Ερμή βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γη

Απρίλιος 7, 2013 Σχολιάστε Go to comments

 

Πρόκειται για μια ομάδα 35 πράσινων πετρωμάτων που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο Μαρόκο. Η σειρά ονομάστηκε NWA 7325 και τα ευρήματα παρουσιάστηκαν αυτό τον μήνα στο 44ο ετήσιο Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών στο Τέξας.

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Δρ. Anthony Irving από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, προσδιορίζουν την ηλικία του μετεωρίτη στα 4,56 δισεκατομμύρια χρόνια και επισημαίνουν ότι δεν μοιάζει με ευρήματα στη Γη από τον Άρη ή την Εστία, έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος.

Οι μετεωρίτες από τον Άρη διακρίνονται εύκολα γιατί είναι «διαποτισμένοι» με την ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου πλανήτη, ενώ τα πετρώματα από την Εστία διακρίνονται εύκολα λόγω της χημικής τους σύστασης.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο πράσινος μετεωρίτης δημιουργήθηκε και τελικά εκτοξεύτηκε από πλανήτη ή άλλο σώμα που σε κάποιο σημείο τη ιστορίας του είχε ροή μάγματος στην επιφάνειά του.

Η μαγνητική του ένταση είναι χαμηλότερη συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο μετεωρίτη βρέθηκε ποτέ στη Γη και θυμίζει τον Ερμή, ενώ υπάρχουν επίσης γεωλογικά και χημικά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο μετεωρίτης προέρχεται από τον συγκεκριμένο πλανήτη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περιεκτικότητα του μετεωρίτη σε σίδηρο είναι χαμηλή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην επιφάνεια του Ερμή.

Οι επιστήμονες μελετούν τον Ερμή μέσω στοιχείων που συλλέγει ο δορυφόρος Messenger. Η πρώτη αποστολή του δορυφόρου μόλις ολοκληρώθηκε, ωστόσο οι αστρονόμοι έχουν ζητήσει την παράταση της αποστολής μέχρι το 2015.

econews.gr

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: