Αρχική > Ελλάδα > Χαμηλότερα τιμολόγια για το νερό εισηγείται η ΕΥΔΑΠ στην κυβέρνηση

Χαμηλότερα τιμολόγια για το νερό εισηγείται η ΕΥΔΑΠ στην κυβέρνηση

Μαρτίου 28, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Χαμηλότερα τιμολόγια για το νερό εισηγείται η ΕΥΔΑΠ στην κυβέρνηση
Μείωση τιμών για όλους αποφάσισε το ΔΣ της εταιρείας
Χαμηλότερα τιμολόγια για το νερό εισηγείται η ΕΥΔΑΠ στην κυβέρνηση
Έκπτωση 15,4% για την πρώτη κλίμακα και 20% στο φιλανθρωπικό τιμολόγιο προβλέπουν τα νέα τιμολόγια της εταιρίας. Στη φωτογραφία αρχείου, η μονάδα της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι [Πηγή: PRISMA/ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ]
Μειώσεις στα τιμολόγια για όλους αποφάσισε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ μετά την πρόσφατη σχετική δημόσια δέσμευση του απερχόμενου πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης κ. Στέλιου Σταυρίδη, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Έτσι η ΕΥΔΑΠ θα εισηγηθεί στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα μειωθούν τα τιμολόγια για τους καταναλωτές, ιδίως δε για τα νησιά και όλους εκείνους που χρησιμοποιούν το φιλανθρωπικό τιμολόγιο.
«Η μείωση των τιμών σηματοδοτεί την ανάγκη η ΕΥΔΑΠ να φροντίζει πάντοτε τους καταναλωτές – πελάτες της, χωρίς να αγνοεί τους μετόχους της, τους εργαζόμενούς της και τους συνεργάτες της» σημειώνει η εταιρεία.
Η ΕΥΔΑΠ σημειώνει ότι «ανακουφίζει τα βαρύτατα πληττόμενα νοικοκυριά και κυρίως εκείνους που ζουν σε μικρά ή πολύ μικρά διαμερίσματα», «βοηθάει, έστω και οριακά τις επιχειρήσεις», «ενισχύει το κοινωνικό της πρόσωπο», «βοηθάει τα νησιά μας» και «μειώνει και τις χρεώσεις στους δήμους και το Δημόσιο».
Πώς θα μειωθεί η τιμή του νερού
– Στην 1η κλίμακα (2-5 m3 κατανάλωση τον μήνα) η τιμή διαμορφώνεται από 0,4138 € σε 0,35 €, δηλαδή μειώνεται κατά 15,4%.
– Στη 2η κλίμακα (5-20 m3) η τιμή από 0,6471 € γίνεται 0,64 €. Η έκπτωση είναι 1,1%, όμως, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, υπάρχει και η ενσωματωμένη ωφέλεια (του 15,4%) της 1ης κλίμακας.
– Στην 3η κλίμακα (20-27 m3) η τιμή μειώνεται από 1,8566 € σε 1,83 €, δηλαδή κατά 1,4%.
– Στην 4η κλίμακα η τιμή μειώνεται από 2,5992 € σε 2,56 €, δηλαδή κατά 1,5%.
– Στην 5η κλίμακα η τιμή μειώνεται από 3,2357 € σε 3,20 €, δηλαδή κατά 1,1%.
Το πάγιο της ΕΥΔΑΠ καθορίζεται σε 1 € ανά μήνα, ήτοι 3 € το τρίμηνο (συν ΦΠΑ 23%), το οποίο αντιστοιχεί σε μέρος του σταθερού κόστους της, που σημειωτέον είναι ανεξάρτητο από την κατανάλωση, αναφέρει η εισηγμένη.
«Το κόστος αυτό σχετίζεται με την υποδομή και ετοιμότητα της εταιρείας να παρέχει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες της στους καταναλωτές (μέτρηση, τιμολόγηση, είσπραξη, συντήρηση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης), ασχέτως εάν τις χρησιμοποιούν ή όχι» σημειώνεται.
Τι αλλάζει στα υπόλοιπα τιμολόγια
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δύο κλίμακες του βιομηχανικού και επαγγελματικού τιμολογίου διαμορφώνονται από 0,8381€ και 0,9866 €, σε 0,83 € και 0,98 € αντίστοιχα, μειώνονται δηλαδή 1% και 0,7%.
Επίσης, μειώνεται από 0,9972 € σε 0,98 €, δηλαδή κατά 1,72%, το τιμολόγιο των δήμων «αρκεί να πληρώσουν», αναφέρει η εταιρεία.
Ακόμη, δίδεται έκπτωση 20% στο φιλανθρωπικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, το οποίο διαμορφώνεται από 0,286 €/m3 σε 0,23 €/m3, ενώ προτείνεται η επέκταση του φιλανθρωπικού τιμολογίου και σε ιδρύματα που φιλοξενούν σε μόνιμη βάση παιδιά, αναξιοπαθούντες και ηλικιωμένους. «Τα ιδρύματα στα οποία θα χορηγείται το φιλανθρωπικό τιμολόγιο, θα ορίζονται με απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ» σημειώνεται.
Παράλληλα, το τιμολόγιο εφοδιασμού πλοίων (επαγγελματικό) από 2,4401 €/m3 γίνεται 2,40 €, δηλαδή μειώνεται κατά 1,64%, κάτι που σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ θα βοηθήσει την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα.
Σε σχέση με τις Κυκλάδες, η τιμή νερού μειώνεται από 0,6180 € σε 0,4880 €, δηλαδή κατά 21%.
Μεγαλύτερη έκπτωση στις διαρροές

«Ο μεγαλύτερος εξορθολογισμός επέρχεται σε περίπτωση διαρροών διότι καταργείται η χρέωση τέλους αποχέτευσης. Με τον νέο τρόπο χρέωσης στις περιπτώσεις διαρροών, ο καταναλωτής επωφελείται επιπλέον μείωσης κατά 37%, αφού η μέση έκπτωση (σε περίπτωση διαρροής) από την ΕΥΔΑΠ εκτοξεύεται από το 51% που είναι σήμερα στο 69,5%» αναφέρει η εταιρεία.
«Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει πρόθεση μόλις ολοκληρωθεί αφενός η παραλαβή των δικτύων των Δήμων και αφετέρου η είσπραξη του υπέρογκου χρέους των Δήμων, να προχωρήσει σε περαιτέρω εξορθολογισμό του τιμολογίου, ώστε να ανακουφίσει τους καταναλωτές αλλά και τους εργαζόμενους της εταιρείας, που η γραφειοκρατία καταδυναστεύει» σημειώνει η εισηγμένη.
«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και μεγάλος σεβασμός στους εργαζόμενους και συνεργάτες της ΕΥΔΑΠ που βοήθησαν καταλυτικά να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες της εταιρείας, επιτρέποντας έτσι τη μείωση των τιμών» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης.
tovima.gr
Advertisements
Κατηγορίες:Ελλάδα
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: