Αρχική > Απόψεις > Καταλύτης της λύτρωσης η παιδεία

Καταλύτης της λύτρωσης η παιδεία

Μαρτίου 14, 2013 Σχολιάστε Go to comments

35072-t4010

Γράφει ο logiosfe

Αν προσπαθούσαμε να αναφέρουμε και να αναλύσουμε τα αίτια του ελληνικού αδιεξόδου(όχι απλά κρίσης),σίγουρα θα έπρεπε  να θυμηθούμε,ότι σημαντική αιτία υπήρξε η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας,η οποία δε νοείται φυσικά ως συσσώρευση γνώσεων,αλλά ως την απόκτηση μόρφωσης,δηλαδή της σφαιρικής μορφοποίησης της προσωπικότητας του πολίτη.Αυτή η απώλεια λοιπόν αποτέλεσε το σημαντικότερο πάτημα των εξουσιολάγνων,που στόχευαν σε μια αμείλικτη κομματοκρατία.

Από τη δεκαετία του ’80 ο συνδικαλισμός γνώρισε μεγάλη έξαρση.Εισήχθη στην εκπαίδευση(κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση),μετατρέποντας φοιτητές σε ιδεολογικά όργανα των αντίστοιχων κομμάτων.Αυτό αποτέλεσε όχι μόνο μια αντίθετη κίνηση προς αυτήν που στοχεύει η αυθεντική παιδεία,αλλά και ένα έγκλημα εις βάρος του ψυχισμού των φοιτητών.Η εκπαίδευση κατάντησε ένα πραγματικό καλαμπούρι υποταγμένη στη βούληση εικοσάχρονων κομματανθρώπων.Αυτό το καθεστώς δημιουργήθηκε στα πανεπιστήμια και δυστυχώς επιβιώνει.

Στο σχολείο εγκολπώθηκε στη συνείδηση των παιδιών ο ατομοκεντρισμός ως φυσιολογική συμπεριφορά,νοοτροπία.Η εκπαίδευση προάγει ανθρώπους,που θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα το εγώ τους και τίποτε άλλο.Ο μαθητής φροντίζει για τη διεξαγωγή καταλήψεων,απαιτεί συνεχώς,εθίζεται στην ικανοποίηση εγωκεντρικών επιδιώξεων.Μετατράπηκε σε βάνδαλο,του οποίου η κτηνωδία είναι πρωτόγνωρη.Αυτοί αργότερα στελέχωσαν κομματικές νεολαίες,μεριμνώντας για την εξάπλωση της αναξιοκρατίας και της αηδιαστικής καφρίλας.

Με τη βοήθεια λοιπόν του τζόγου και της ποδοσφαιρολαγνείας,οι κυβερνήσεις κατάφεραν να μεταχειριστούν,όπως ήθελαν, την κοινωνία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.Δηλαδή οι υπήκοοι αυτής της χώρας ενεργούσαν εν τέλει στο δημόσιο βίο,όπως υπαγόρευαν τα ορμέμφυτα του ανθρώπου,όχι όπως η λογική σκέψη.Ψήφιζαν ένα κόμμα συναισθηματικά ή επειδή τους άρεσε το χρώμα ενός κόμματος.Βέβαια επιζεί ακόμα και η παλαιοκομματική αντίληψη,που συνοψίζεται στο εξής παράδειγμα:»Α, εμείς στην οικογένειά μας ψηφίζαμε πάντα ΝΔ» ή »εμείς ψηφίζαμε πάντα Αριστερά».Ευτυχώς τέτοιες αντιλήψεις αρχίζουν σταδιακά να εξαφανίζονται.

Άρα γίνεται αντιληπτό,ότι το αντίδοτο στο αδιέξοδό μας είναι η παιδεία.Σε πολλών τα αυτιά ακούγεται κάτι ιδεατό ή ακόμα και ως ένα κράμα αόριστων προτάσεων.Παιδεία σημαίνει την υιοθέτηση της κριτικής αποτίμησης γεγονότων και προσώπων,της ανάπτυξης της λογικής διαδικασίας  ως τρόπου σκέψης για να οδηγηθεί κάποιος στην αλήθεια(συνεπάγεται απελευθέρωση από την ιδεολογία),την ανιδιοτέλεια και το συνονθύλευμα των στοιχείων που ευνοούν τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων.Η σχέση χαρακτηρίζεται από αγάπη,που δε νοείται ως φιλαλληλία ή ως μια κοινωνική συμπεριφορά,αλλά ως υπέρβαση του εγωκεντρισμού,άρνηση κάθε ίχνους ιδιοτέλειας.Η κριτική αποτίμηση,που προαναφέρθηκε,συμβάλλει στην εκλογή πιο ποιοτικών αντιπροσώπων.Μια κοινωνία,που φαίνεται πως είχε κριτική εγρήγορση, ήταν αυτή της Ισλανδίας.Έστειλε στη φυλακή τον πρωθυπουργό,που υπέταξε τη χώρα στο ΔΝΤ και διεξήγαγε νέες εκλογές,καθώς επίσης ψήφισε νέο Σύνταγμα.

Βέβαια η παιδεία θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της γλωσσικής ευχέρειας,καθώς η γλώσσα συνδέεται άμεσα με τη σκέψη.Ένα από τα »επιτεύγματα» των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η μεθοδική εξόντωση της γλωσσικής ικανότητας αυτού του λαού.Κατάφεραν να δώσουν σχεδόν τέλος σε μια γλώσσα με ιστορία άνω των τριών χιλιάδων ετών.Κοντολογίς, είναι αναγκαία η κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας,για να πλησιάσουμε την ελληνικότητα,αλλά και να μην παγιδευόμαστε στις επιδιώξεις κομματαρχών.

Αφού παρατηρούμε,ότι η καταστροφή έχει εξαπλωθεί στο Ελλαδιστάν,την παιδεία τουλάχιστον είναι πολύτιμο να την αποκτήσουμε σε προσωπικό επίπεδο,ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες,αλλά και η ελπίδα δημιουργίας του καινούριου.Άξονες της ελληνικής παιδείας είναι η κριτική-λογική διαδικασία,η γλώσσα,η ιστορική συνείδηση,η μεταφυσική αναζήτηση.

Η βελτίωση αυτών ίσως μας λυτρώσει από την ανήκεστη ζημιά.

Orologion Post

Advertisements
Κατηγορίες:Απόψεις
  1. Μαρτίου 14, 2013 στο 16:45

    <>. Μένω σε αυτήν την φράση. Χρειάζεται ο εμποτισμός αυτών των στοιχείων στον άνθρωπο για να υψώσει την ατομικότητά του σε σχέση με τους άλλους στο πλαίσιο της κοινωνίας.

  2. Μαρτίου 14, 2013 στο 16:45

    »Άξονες της ελληνικής παιδείας είναι η κριτική-λογική διαδικασία,η γλώσσα,η ιστορική συνείδηση,η μεταφυσική αναζήτηση». Αυτήν την φράση εννοώ.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: