Αρχική > Ελλάδα > Σε λειτουργικό αδιέξοδο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε λειτουργικό αδιέξοδο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης


Φωτογραφία για Σε λειτουργικό αδιέξοδο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης σε σύγκριση με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, η υποχρηματοδότηση οδήγησε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Εξαδάκτυλο σε παραίτηση, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

«Η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία της πόλης ανέρχεται στο 1/2 ή το 1/3 ή το 1/4 της επιχορήγησης που δίνεται στα άλλα νοσοκομεία της χώρας» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ.Εξαδάκτυλος.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα νοσοκομεία το 2013 ανέφερε ότι το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έλαβε μόνο 5.500.000 ευρώ, το Νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» 7.900.000 και το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης 7.200.000 τη στιγμή που το Νοσοκομείο «Αττικόν» πήρε 11.900.000, το Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» 13.700.000, το «Λαϊκό» 10.000.000, ο «Ευαγγελισμός» 18.500.000, το Νοσοκομείο Ρίου Πατρών 13.000.000, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου 14.800.000, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 8.350.000, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 11.800.000 και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 7.700.000.

Το θέμα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί στον υπουργό Υγείας αλλά και στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα «αντί να πάρουμε απάντηση από το υπουργείο οι διοικητές των νοσοκομείων δέχτηκαν υποδείξεις να μη δίνουν στοιχεία στον ΙΣΘ» σημειώνει ο κ.Εξαδάκτυλος.

Ο κ.Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι ο σκοπός της παραίτησής του ήταν να αναδείξει με κραυγαλέο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί. «Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παίρνουν μικρότερη επιχορήγηση και οι διοικητές τους προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κόβοντας, είτε από θέρμανση, είτε από υπηρεσίες. Δεν υπάρχει ούτε λογική εξήγηση ούτε και αιτιολόγηση γι’ αυτό. Είναι σαν ένα συσσίτιο όπου ο ένας παίρνει διπλή μερίδα και ο άλλος μισή. Προσδοκώ να υπάρξει μία αντίδραση από το υπουργείο», προσθέτει ο κ.Εξαδάκτυλος.

Ο νέος πρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης, από την πλευρά του επισημαίνει ότι την ανάγκη ριζικής αλλαγής στην πολιτική υγείας αλλά και αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. «Αυτό που γίνεται στο υπουργείο δεν συνιστά συγκροτημένη πολιτική, αλλά αποτελεί σπασμωδική ενέργεια που ουδεμία σχέση έχει με τα όσα έχουν εξαγγελθεί. Ο υπουργός δεν δέχτηκε να συναντηθεί ούτε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Το υπουργείο κωφεύει και σιωπά και η σιωπή του είναι ένοχη» τονίζει ο κ.Τσάμης.

Κατάληψη της 3ης ΥΠΕ από εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ημίωρη κατάληψη των γραφείων της 3ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση καταβολής του μισθού Φεβρουαρίου.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νάνο στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας ζητώντας να γίνει νομική ρύθμιση ώστε το νοσοκομείο να χρηματοδοτείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Να σημειωθεί ότι η κρατική επιχορήγηση στο Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αρκεί για να καλύπτεται μόνο στο 60% της μισθοδοσίας, ενώ στα άλλα νοσοκομεία η επιχορήγηση καλύπτει το 100% της μισθοδοσίας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έλαβε την τελευταία στιγμή επιχορήγηση 2.700.000 για τον μήνα Μάρτιο, η οποία όμως οριακά αρκεί για την καταβολή των μισθών του Φεβρουαρίου στους 1450 εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του νοσοκομείου και προτίθενται να κάνουν επίσχεση εργασίας κάθε φορά που καθυστερεί η καταβολή του μισθού τους.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες:Ελλάδα
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: