Αρχική > Αθλητικά > Οι μυρωδάτες πορτοκαλόφλουδες

Οι μυρωδάτες πορτοκαλόφλουδες

Φεβρουαρίου 20, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Κείμενο Εύη Βουτσινά
Φωτογραφίες Άκης Ορφανίδης

Την επόμενη φορά που θα πετάξετε τα φλούδια από τα πορτοκάλια που θα φάτε, σκεφτείτε το διπλά· πολλοί οι τρόποι να αξιοποιήσετε το άρωμά τους.

Το φλούδι του πορτοκαλιού είναι τόσο μυρωδάτο, που λυπάσαι να το πετάξεις. Η γιαγιά μου έψηνε κριθάρι για να το αλέσει και να το ανακατέψει με τον καφέ. Έβαζε μέσα στο κριθάρι μια ολόκληρη πορτοκαλόφλουδα, την οποία πετούσε μετά το ψήσιμο. Το άρωμα του καφέ της με τραβούσε σαν μαγνήτης, αλλά μόνο ένα-δυο κουταλάκια μού έδινε και με μάλωνε τρυφερά: «Τα παιδάκια δεν πίνουν καφέδες».

 

Τόσα και τόσα γλυκίσματα αρωματίζονται με αυτό το λαμπερό και μυρωδάτο ξύσμα. Είναι εύκολο να το κρατήσεις για καιρό και εδώ παραθέτω μερικούς τρόπους:

 

  • Οταν ξύνω πορτοκάλια για να φτιάξω γλυκό κουταλιού, κρατάω το ξύσμα, το ρίχνω σε ένα μικρό πολυμπάγκ και το βάζω στον καταψύκτη. Όποτε χρειαστεί, το βγάζω και παίρνω την ποσότητα που απαιτεί η καρυδόπιτά μου ή ένα κέικ ή μια ζύμη άσπρου ψωμιού ή το τσουρεκάκι μου ή ένα κοκκινιστό μοσχαράκι ή κοτόπουλο. Αν δεν φτιάξω γλυκό κουταλιού, ξύνω τα πορτοκάλια που θα στύψω μετά για πορτοκαλαδίτσες.

 

  • Αφαιρώ τις φλούδες του πορτοκαλιού με όσο λιγότερο άσπρο μπορώ και τις περνώ σε σπάγγο, ώστε να μην ακουμπούν η μία στην άλλη. Τις κρεμάω σε σημείο που αερίζεται καλά μέχρι να στεγνώσουν, οπότε γίνονται σκληρές. Τις κρατάω σε ένα γυάλινο βάζο. Βάζω 1 – 2 στο στιφάδο ή στο κοκκινιστό, για να δώσουν το άρωμά τους, και μετά τις πετάω.

 

  • Κάτι άλλο που κάνω είναι να αφαιρέσω όλο το άσπρο και να ψιλοκόψω τη φλούδα όσο μπορώ πιο ψιλά κουρελάκια. Τις βάζω σε ένα βαζάκι και το γεμίζω κονιάκ. Από αυτό παίρνω για να αρωματίσω κέικ, κρέμες, ζύμες, ό,τι θέλω. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τα μανταρίνια.

 

Συνταγή:

Φλούδες πορτοκαλιού: ζαχαρωμένες και με σοκολάτα

Υλικά
  • 500 γρ. φλούδες πορτοκαλιού (πάντα τις ζυγίζουμε στεγνές, πριν ξεκινήσουμε το ξεπίκρισμα)

Για να τις ζαχαρώσουμε

  • 600 γρ. ζάχαρη για το σιρόπι + επιπλέον για το ζαχάρωμα
  • 2 ποτήρια νερό

Για να τις βουτήξουμε σε σοκολάτα

  • κουβερτούρα

Διαδικασία  Ζαχαρωμένες: Τις κόβουμε στενές λωρίδες και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει. Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά όχι τελείως. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για να ξεπικρίσουν. Τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε κρύο νερό (όχι παγωμένο). Τις αφήνουμε για 2 – 3 ώρες, αλλάζοντας 2 – 3 φορές το νερό. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσει. Οταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν, να μαλακώσουν όσο να τρώγονται και να γλυκάνουν από το σιρόπι. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε πάνω σε σχαρίτσα για να στραγγίξουν. Οταν πάψουν να στάζουν, τις κυλάμε σε ένα πιάτο με ζάχαρη και τις αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Το σιρόπι το φυλάμε για άλλη χρήση, γιατί είναι ωραία αρωματισμένο.

 

Με σοκολάτα

Αντί να τις ζαχαρώσουμε, μπορούμε να τις βουτήξουμε σε σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί (δηλαδή σε μεταλλικό μπολ το οποίο έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Τις βουτάμε μέχρι να καλυφθούν κατά το ήμισυ ή κατά τα 2/3. Μετά, τις αφήνουμε σε σχαρίτσα να κρυώσει και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

gastronomos.gr

Advertisements
Κατηγορίες:Αθλητικά
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: