Αρχική > Κόσμος > »Έκλεισε» η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο

»Έκλεισε» η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Φεβρουαρίου 11, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σφραγίστηκε με την υπογραφή, τη Δευτέρα, της μεταβίβασης 30% των δικαιωμάτων της Noble στις εταιρείες Delek και Αvner.
Μιλώντας μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε »στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές»…
Αναφέρθηκε σε οικονομίες κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών τόσο για τη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 όσο και σε αυτό του Λεβιάθαν, το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών του οποίου κατέχουν οι τρεις εταιρείες.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του »για συνέργιες και οικονομίες κλίμακας παραπέμπουν στη μεταξύ μας συνεργασία για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
Οι Γερμανοί για το φυσικό αέριο της Κύπρου
»Αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και δημοσιεύει η Deutsche Welle. H εφημερίδα εξετάζοντας τα σενάρια διάσωσης της Κύπρου γράφει: »ένα κούρεμα του χρέους κατά το ελληνικό πρότυπο είναι απίθανο –όχι μόνο διότι το Eurogroup διακήρυξε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεμονωμένη. Ο φόβος για τις παράπλευρες συνέπειες είναι πολύ μεγάλος.
Εκτός αυτού ένα κούρεμα δεν θα έφερνε μεγάλα αποτελέσματα. Τα δύο τρίτα του δημόσιου χρέους της Κύπρου χρηματοδοτούνται από τις διαλυμένες και εν μέρει κρατικοποιημένες τοπικές τράπεζες. Εάν τις επιβάρυναν με ένα κούρεμα τότε θα αυξανόταν η ανάγκη για ανκεφαλαιοποίηση. Τότε δηλαδή θα έπρεπε να επέμβει το κράτος και το αποτέλεσμα θα ήταν μηδέν εις το πηλίκο».
Διάσωση μέσω των αποθεμάτων φυσικού αερίου;
Η εφημερίδα αναφέρει ως λύση, επικαλούμενη δημοσιεύματα πρακτορείων ειδήσεων, τα αποθέματα φυσικού αερίου και σημειώνει: »Μια μελέτη της Royal Bank of Scotland εκτιμά την αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περισσότερα από 600 δισ. ευρώ.
Τα μισά θα μπορούσε να τα εισπράξει το δημόσιο». Από την άλλη η FAZ καταλήγει πως αυτοί είναι φανταστικοί αριθμοί που δεν θα ήθελε η Τρόικα να συμπεριλάβει στις δικές της εκτιμήσεις για τη διάσωση της Κύπρου.
ελληνικό καφενείο
inews
Advertisements
Κατηγορίες:Κόσμος
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: