Αρχική > Αναδρομές - Αφιερώματα > Ποιοί κατασκεύασαν Ηρωίνη και LSD .

Ποιοί κατασκεύασαν Ηρωίνη και LSD .

Ιανουαρίου 3, 2012 Σχολιάστε Go to comments

DooM

 Ο Λόγος για τις ουσίες διακετύλομορφίνη,βενζολικό μεθύλιο της εκγονίνης  και LSD -25. Αν δεν σας λένε τίποτα οι παραπάνω ιατρικές ονομασίες ,αναφέρομαι στις γνωστές σ όλους  μας ουσίες ηρωίνη ,κοκαινη και LSD.

Ηρωίνη:

ποιός θέλει να γίνει ήρωας ?

Μπορεί οι λέξεις boy , horse ,evil να μην σημαίνουν τίποτα για σας,όμως για 8 εκατομμύρια χρήστες εθισμένους παγκοσμίως είναι ο μοναδικός τρόπος να ζητήσουν μια δώση Ηρωίνης .

Το 1874, ο Αγγλος χημικός Alder Wright κατασκεύασε το γνωστότερο ναρκωτικό σήμερα στην υφήλιο .Επρεπε να περάσουν όμως άλλα 23 χρόνια έως ότου η ουσία αρχίσει να παρασκευάζεται απο τον Felix Hoffman

στα εργαστήρια της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας Bayer!  Παραξενευτήκατε με την ανάμειξη της πασίγνωστης εταιρίας; Κακώς γιατί η ιστορία της ηρωίνης αποτελεί πλέον το καλύτερο παράδειγμα για το ρόλο που έπαιξε η φαρμακοβιομηχανία στην ανάπτυξη των σύγχρονων ναρκωτικών .

εκείνη την χρονιά λοιπον ο F. Hoffman άρχισε να συνθέτει στο εργαστήριο του (με διαφορά 2 βδομάδων ) δύο ουσίες : το ακετυλοσαλκυλικό οξύ ,γνωστό σήμερα ως ασπιρίνη και τη διακετυλομορφίνη (ουσία 1.5 φορές ποιό δυνατή από τη μορφίνη ) γνωστή σ όλους μας ηρωίνη !

 

Μολις λοιπόν ο  Heinrich Dreser υπεύθυνος για την επιλογή των φαρμακευτικών προιόντων που παράγωνταν και διανέμονταν απο την Bayer ,έμαθε για την ανακάλυψη της ασπιρίνης ,αρνήθηκε κατηγορηματικά να τη προωθήσει ! Γιατί ;  Προφανώς για λόγους επιχειρηματικής στρατηγικής αφου θα παρουσιαζόταν ο ανταγωνιστής του νέου τότε «θαυματουργού» προιόντος  (της ηρωίνης)που, όπως πίστευε θα αποτελούσε γιατρειά πολλών αναπνευστικών ασθενειών.

Ετσι απο το 1898 μεχρι και το 1910η Bayer προωθούσε την ηρωίνη ως ένα μη εθιστικό υποκατάστατο της μορφίνης και καταπραύντικο για τον βήχα .

 

 

  προσέξτε την διαφήμιση που γράφει «The Cheapest Specific for the Relief of Coughs» ( Το ποιο φθηνό γιατρικό για τον βήχα)

Μάλιστα μέσω δημοσιεύσων σε ιατρικά περιοδικά ,προσπαθούσε να παρουσιάσει την ουσία ως την απόλυτη θεραπεία για σοβαρότατες ασθένειες ,όπως το άσθμα ,η βρογχίτιδα  και η φυματίωση .

Αποτέλεσμα της διαφημιστικής στρατηγικής της Bayer : Μολις το 1899 πωλούταν πάνω απο ένας τόνος ηρωίνης με εξαγωγές σε 23 χώρες ,με πρώτη και καλύτερη της ΗΠΑ! Όπως καταλαβαίνετε τα κέρδη ήταν τεράστια για τον γερμανικό κολοσσό, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή το 1913 έπειτα απο 180 κλινικές εκθέσεις που παρουσίαζαν τις αρνητικές επιπτώσεις της ηρωίνης και μια πρωτοφανή έξαρση παρενεργειών σε νοσοκομεία της Νεας Υορκης .

LSD: Το Απόλυτο φάρμακο για Πάσα Ψυχική Νόσο

Παρόμοια είναι και η ιστορία του LSD ευρέως γνωστού ναρκωτικού ,ονομαστού για την περίεργη ψυχολογική εππιροή που έχει στους ανθρώπους .Τι εννοώ ; ως φάρμακο αναψυχής και περισυλλογής δημιουργεί πολύχρωμα σχέδια και γεωμετρικά αντικείμενα στο μυαλό , προκαλεί απώλεια της αίσθησης του χρόνου ,εξιτάρει τη φαντασία κλπ.

Η παρασκευή των παραισθησιογόνων ιδιοτήτων του δεν ήταν αυτοσκοπός στα εργαστήρια Sandoz της Ελβετίας το Νοέμβριο του 1938.  Η συστηματική μελέτη του χημικού Albert Hofman για τη ανακάλυψη θεραπευτικών ουσιών κατέληξε ,ανάμεσα σε άλλα ,στη παραγωγή του LSD-25 (το 25 παραγώμενο συστατικό)  τις περίεργες επιδράσεις του οποίου ανακάλυψε άθελα του το 1943 ,όταν τα δάχτυλα του ήρθαν σε επαφή με πολύ μικρές ποσότητες της ουσίας

Τρείς μέρες μετά ο A.Hofman  πήρε μια δόση 250 mlg LSD και αποτέλεσε αντικείμενο ενός πλέον απ τα αξιοσημείωτα πειράματα στην ιστορία των επιστημών : Το Bicycle Day .

Καθώς επέστρεφε με το ποδήλατο στο σπίτι του , άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του τελείως διαφορετικά :» Βλέπω τα πάντα παραμορφωμένα ,έχω μια αίσθηση στασιμότητας παρότι βρίσκομαι πάνω σε ποδήλατο ….νιώθω οτι έχω κυριευτεί απο δαίμονα , ο γείτονας μου είναι μάγος και τα έπιπλα μου απειλούν την ζωή!’

Μέσω αυτου του πειράματος ο A.Hofman κατάλαβε οτι η ουσία μετατρέπει το αίσθημα του φόβου σε έντονη ευφορία ,φανταστικές εικόνες και γεωμετρικά σχήματα  αποδεικνύοντας έτσι τις ψυχεδελικές παρενέργειες του  LSD στον ανθρώπινο οργανισμό .

Ετσι η φαρμακευτική εταιρία Sandoz παρουσίασε το 1948 το LSD ως το απόλυτο φάρμακο για όλα τα είδη ψυχικών ασθενειών ,απο την σχιζοφρένεια εώς την εγκληματική συμπεριφορά και τον αλκοολισμό .Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή …..

Το 1958 ανοίγει στην Αγγλία ειδική μονάδα LSD στο νοσοκομείο του Powick  , οπου εώς το 1970 χορηγείται lsd σε 683 ασθενείς στα πλαίσια 13.785 συνεδριών  !Επ’ισης ,εως εκείνη τη χρονιά λαμβάνουν χώρα πάνω απο 1000 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά όπως τα  Journal of Psychology,archieves of General Psychiatry κ.α. εκδίδεται πλήθως σχετικών βιβλιών ,ενώ το φάρμακω χορηγείται σε περισσότερους απο 40.000 ανθρώπους .Τέλος  to Lsd  γίνεται κεντρικό θέμα συζήτησης σε 6 διεθνή ψυχιατρικά και ψυχοθεραπευτικά συνέδρια ,ενώ ιδρύονται και οι πρώτοι επίσημη οργανισμοί σε Ευρώπη και Νότια Αμερική.

Τελικά ,η ελβετική εταιρία αναγκάζεται να σταματήσει την παραγωγή του lsd το 1965 εξαιτίας κυβερνητικών παρεμβάσεων ,ενώ εώς το 1980 σταματάει και η ‘οποια χρηματοδότησει σχετικών επιστημονικών ερευνών πάνω στο ψυχεδελικό αυτο φάρμακο . Εκτότε οι όποιες έρευνες εστίασαν στη δημιουργία πρωτοκόλλων για τη χρήση της ουσίας στην θανατοθεραπεία (ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που πάσχουν απο ανίατες ασθένειες) και στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού.

Francis Crick ,κάτοχος βραβείου Νόμπελ για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA ,δήλωσε πως ήταν υπό τη επήρεια του Lsd όταν έκανε την ανακάλυψη του

Κοκαίνη : Κάνει τους δειλούς Γενναίους και τους Βουβούς Ομιλιτικούς !

Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η ιστορία με τη κοκαίνη στην οποία εμπλέκονται ονομαστοί επιστήμονες καθώς και μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της επιστημονικής πραγματικότητας .Ας τα πάρουμε με την σειρά …..

Μπορεί το φυτό της κοκαίνη να ήταν γνωστό απο το 3000π.χ ακόμα όμως το αλκαλοειδές που χρησιμοποιείται σήμερα ως ναρκωτικό παρασκευάστικε για πρώτη φόρα το 1855 απο τον Γερμανό χημικό Friedrich Gaadcke . Στην προσπάθεια να βρεθούν τρόποι χρήσεις του σε θεραπείες,πραγματοποιείται το πρώτο σχετικό επιστημονικό πείραμα το 1897 έτος που η κόκα λανσάρεται ως η νέα θεραπεία για τον εθισμό στη μορφίνη .Τα πειράματα συνεχίζονται αμείωτα , με τον Carl Coller να δοκιμάζει διάλυμα κοκαίνης στο μάτι του το 1884 τρυπώντας το στην συνέχεια με πινέζες για να ανακαλύψει πιθανή οφθαλμική χρήση του φαρμάκου !!!

Την ίδια χρονία η κοκαίνη αρχίζει να χρησιμοποιείται ως γενικό αναισθητικό στα πλαίσια κλινικών ερευνών στη γερμανία ,ενώ ο Σιγκμουντ Φρόιντ υποστήριξε στη μελέτη του Για την Κόκα πως η χρήση της προκαλεί ευφορία που έχει ένας υγιής άνθρωπος και αυξημένη ζωντάνια ,δίχως την αίσθηση εθισμού ή τις αρνητικές παρενέργειες που ακουλουθούν την πόση αλκοόλ .

Με τόσα δυνατά ονόματα να την υποστηρίζουν ,η κοκαίνη μπαίνει ένα χρόνο αργότερα στη διαδικασία παραγωγής με την φαρμακοβιομηχανία  Parke Davis να αγοράζει κοκαίνη απευεθείας απο την Βολιβία και να την πουλάει σε μορφή τσιγάρων ,σκόνης ακόμα και υγρής μορφής .Μάλιστα δεν παραλείπει να παρέχει και  τις κατάλληλες σύριγγες για άμεση χρήση (;!) ,υποστηρίζοντας πως » θα κάνει τους δειλούς Γενναίους και τους Βουβούς Ομιλιτικούς !» και θα καθιστά τον ασθενή αναίσθητο στον πόνο .

Για λόγους προώθησης της ουσίας η φαρμακευτική εταιρία ιδρυεί σύντομα και δικό της εκδοτικό οίκο που κυκλοφορεί άμεσα τις γνωστές περιδοδικές εκδόσεις Medical Age,Bulletin of Pharmacy and Therapeutic  Gazette οπου αναδημοσιεύονται μελέτες υπέρ χρήσεις της κοκαίνης .Μάλιστα το 1892 ,εκδίδεται ένα ξεκάθαρο μεροληπτικό βιβλίο για τους κινδύνους της κοκαίνης ,το οποίο απο τις 240 σελίδες αφιερώνει μόνο τρείς ;!!!  σε αρθρα σελίδες για τα αρνητικά της χρήσεις της .

Με αυτον τον τροπο κατάφερε η εταιρία να διακινεί την κοκαίνη ελεύθερα χωρίς ποινικές κυρώσεις εώς το 1970 ,όταν η χρήση και πώληση της απαγορεύθηκε στις ΗΠΑ με τη προσθήκη της ουσίας στη λίστα Controlled Substances Act .

Επίλογος : Η Μάστιγες του 20 και μάλλον του 21 αιώνα δεν έγιναν στους δρόμους αλλα σε πανάκριβα εργαστήρια φαρμακευτικών ουσιών δένοντας τους εκάστοτε επιστήμονες με συμφέροντα τρίτων . Και όλα αυτά στο όνομα της επιστήμης ,η οποία στον τομέα των φαρμάκων διαστρεβλώνεται όσο πουθενά αλλού λόγω των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων .Αυτά μας διδάσκει η ιστορία και αυτα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας ……

Κοιτάξτε το λινκ για να δείτε το τι ¨συνέχεια » απ αυτα εχουμε σήμερα ….

Orologion Post

Advertisements
  1. Αύγουστος 5, 2012 στο 16:45

    Reblogged this on orologion.

  2. Αύγουστος 5, 2012 στο 16:45
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: